Pragnienie zysku - rynek wody mineralnej, soków, nektarów i napojów w Polsce

Pragnienie zysku - rynek wody mineralnej, soków, nektarów i napojów w Polsce
Picie podobnie jak jedzenie jest nie tylko koniecznością, stało się także elementem naszej kultury i stylu życia. Wraz ze zmianami na rynku soków, nektarów i napojów w naszych domach pojawiają się zupełnie nowe propozycje producentów tej branży. Czy sok zawsze jest napojem w 100% pochodzącym z owoców?

Niekoniecznie. Wystarczy obejrzeć kilka reklam telewizyjnych, by przekonać się, że mamy do czynienia z olbrzymią różnorodnością napojów, które także mają prawo nosić miano soku. Umiejętność ich rozpoznawania może przydać się nie tylko do właściwego ułożenia tego asortymentu na półce, ale i do skomponowania właściwej dla siebie diety. Istnieją zasady, których muszą trzymać się wszyscy producenci, a my wybierzemy, czy chcemy pić soki 100%, nektary, napoje, a może wodę.
Codziennie każdy z nas wypija duże ilości płynów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. U dorosłego człowieka dzienne zapotrzebowanie na wodę ze wszystkich jej źródeł wynosi w zwykłych warunkach 2,5 litra tj. około 1 ml na każdą kcal pobranego pożywienia. Oznacza to na ogół, że dla utrzymania równowagi wodnej należy podawać w postaci napojów około 1,5 – 2,5 litra wody. Źródłem wody są także pokarmy stałe. Niektóre produkty zawierają jej bardzo dużo (ogórki 95%, sałata 94%, pomidory 94%, rzodkiewki 92%, jabłka 85%, gruszki 85%, śliwki 79%, ziemniaki ugotowane 75%, jajo ugotowane 72%, ryż ugotowany 72%, wątroba 68%, sardynki-konserwy 52%, szynka gotowana 51%). Ciało człowieka zbudowane jest przede wszystkim z wody. Możemy bez niej przeżyć zaledwie kilka dni. U kobiet woda stanowi przeciętnie 52-55%, a u mężczyzn 63-65% masy ciała.

Woda źródło zdrowia i urody

Woda (tlenek wodoru - H2O) jest związkiem chemicznym bardzo rozpowszechnionym w przyrodzie. Woda naturalna zawiera rozpuszczone gazy i sole, których szczególnie dużo znaleźć można w wodzie morskiej i mineralnej. Do XVIII wieku wodę uważano za pierwiastek. Dopiero Cavendish w 1791 r. wykazał, że woda powstaje podczas spalania wodoru, któremu Lavoisier nadał nazwę hydrogenium (hedor - woda, genos - ród, pochodzenie). Ilościowy stosunek wodoru do tlenu podali w 1805 r. Humboldt i Gay-Lussac. Woda jest najpopularniejszym napojem. Sięgamy po nią, gdy jesteśmy spragnieni, ale także gdy chcemy oczyścić nasz organizm, czy uzupełnić niedobory soli i minerałów.

Arnold Łoszczyński
Polska Woda Sp. z o.o.

Z analizy poziomu sprzedaży wody gazowanej i niegazowanej za lata 2004 i 2005 (wg ACNielsen) wynika, że rynek wody wzrósł w ujęciu ilościowym o 13%, a w ujęciu wartościowym o 12,7%. Czy Pana zdaniem tendencja ta utrzyma się także w 2006 roku?

Upalne lato i rozwój podkategorii jaką są wody smakowe, silnie wspierane marketingowo przez poszczególnych producentów oraz wzrost świadomości zdrowego stylu życia wśród konsumentów wpłynęły na wzrost rynku wodnego w roku 2005 o ponad 12%.
Powtórzenie takiego wyniku w roku 2006 będzie trudne, ale oczywiście nie niemożliwe. Wiele zależy od producentów i od pogody, na którą nie mamy wpływu oraz od utrzymania się trendu wzrostowego w konsumpcji wody.
Rywalizacja na rynku jest coraz ostrzejsza dlatego producenci będą starali się przyciągnąć konsumentów innowacyjnymi produktami i nowszymi, ciekawszymi opakowaniami.
Spodziewamy się kolejnego sezonu, w którym odnotujemy duży rozwój oferty wód smakowych. Niewątpliwie zobaczymy w tym roku kilka ciekawych propozycji, m.in. firma Polska Woda powiększy swoją ofertę o dwa nowe produkty, woda Primavera 1,5 l gaz cytryna i pomarańcza przygotowane na bazie soku, cukru i fruktozy.
Znaczący rozwój odnotowują również duże opakowania, ich udział w całości sprzedaży rośnie.
W firmie Polska Woda, woda Primavera w innowacyjnej butelce 6,0 L odnotowuje rekordowe przyrosty przekraczające 200 % w stosunku do miesięcy z roku poprzedniego.
Warto też zwrócić uwagę na małe opakowania 0,5 L, które wprawdzie nie generują jeszcze dużego obrotu, oraz herbata Ahmad, ale zdobywają powoli coraz większe rzesze zwolenników.
Bez względu na pogodę czeka nas kolejny ciekawy sezon.

Rynek wody mineralnej

Można go podzielić na dwa główne segmenty – wodę gazowaną i wodę niegazowaną. Możemy również na rynek wody spojrzeć pod kątem wody niesmakowej oraz aromatyzowanej.
Według badań ACNielsen za okres luty 2004 - styczeń 2005 w Polsce sprzedano 1.183.419.755 litrów wody. W następnym roku w okresie badawczym luty 2005 – styczeń 2006 ilość sprzedanej wody wzrosła do 1.337.127.452 litrów co stanowi wzrost rynku o 13% pod względem ilościowym. W okresie luty 2004 - styczeń 2005 rynek wody był wart 1.174.233.072 zł, aby już w kolejnym okresie badawczym (luty 2005 – styczeń 2006) wzrosnąć wartościowo do 1.323.498.527 zł. Oznacza to, że pod względem wartości sprzedaży rynek wody wzrósł z roku na rok o 12,7%. Jak widać dwucyfrowa dynamika sprzedaży zarówno pod względem ilości, jak i wartości jest wynikiem szeroko zakrojonych działań promocyjnych, zarówno konkretnych marek wody, jak i spożycia tej kategorii produktu.

Pod względem ilościowym woda niegazowana stanowiła w okresie badawczym luty 2004 – styczeń 2005 52,9% udziałów w rynku wody, podczas gdy woda gazowana - 47,1%. W okresie badawczym luty 2005 - styczeń 2006 wielkość sprzedaży wody niegazowanej wzrosła o 2,3 punktu procentowego i stanowi obecnie 55,2%. Woda gazowana natomiast reprezentuje 44,8% udziału (spadek o 2,3 punktu procentowego).

Woda – lokalizacja sprzedaży

Z badań AC Nielsen w okresie luty 2004 - styczeń 2005 wynika, że nowoczesny kanał sprzedaży (super- oraz hipermarkety) generował 39,4% obrotu wartościowego, a rynek tradycyjny aż 60,6%.
Głównym kanałem sprzedaży wody w tym czasie były małe sklepy spożywcze generujące 25,6% obrotu, drugim w kolejności - średnie sklepy spożywcze z udziałami 22,2%. Dopiero na trzecim miejscu znalazły się supermarkety odpowiedzialne za 21,5% udziałów. W okresie badawczym luty 2005 – styczeń 2006 udziały kanału nowoczesnego wzrosły do 42,3%, a kanału tradycyjnego zmalały do 57,7%. Na pierwszym miejscu pod względem sprzedaży wartościowej uplasowały się małe sklepy spożywcze z udziałami 23,5% oraz supermarkety z udziałami 23,1%.

Pod względem wartości sprzedaży woda niegazowana w okresie badawczym luty 2004 – styczeń 2005 stanowiła 54,8% udziałów, a woda gazowana 45,2%. W kolejnym roku (luty 2005 - styczeń 2006) udziały wartościowe w rynku wody niegazowanej wzrosły o 2,9 punktu procentowego, co stanowi 57,7% udziałów w rynku wód, a wody gazowanej spadły do 42,3%.
Woda – „czysta” czy aromatyzowana?

Choć przyzwyczailiśmy się do widoku wód smakowych na sklepowych półkach, to stanowią one w dalszym ciągu novum. Konkurencja w tej kategorii staje się jednak coraz większa. Jeszcze w zeszłym roku (luty 2004 – styczeń 2005) wody smakowe stanowiły pod względem ilości sprzedaży tylko 6,5%, a pod względem wartości 5,6%. W kolejnym okresie badawczym luty 2005 – styczeń 2006 udziały ilościowe sprzedaży wody smakowej wzrosły o 2 punkty procentowe i stanowią 8,5% udziałów w rynku wody. Pod względem wartości sprzedaży natomiast wody smakowe stanowią aż 9,3% (wzrost o 3,7 punktu procentowego). Mimo że, jak zauważyliśmy, segment wód smakowych wykazuje tendencję wzrostową w porównaniu z ubiegłym rokiem, nie należy zapominać, że całą kategorię wody zdecydowanie buduje segment wód niesmakowych, który ilościowo i wartościowo jest odpowiedzialny za ponad 90% rynku.

Czy wiesz, że:

Nawet lekki deficyt wody w organizmie jest odczuwalny. Pierwszymi sygnałami alarmowymi są rozdrażnienie, wysychanie jamy ustnej i uczucie pragnienia. W następnym etapie pojawiają się bóle głowy i zmęczenie, utrata apetytu, osłabienie i utrata koordynacji ruchu. Niedobór wody wiąże się także ze spadkiem koncentracji i zakłóceniami pamięci. Utrata 2-3% wody w masie ciała skutkuje obniżenie wydolności fizycznej organizmu nawet o 20-30%. Odwodnienie rzędu 5-8% powoduje poważne zakłócenia w funkcjonowaniu narządów i metabolizmie. Ubytek płynów przekraczający 20% w stosunku do masy ciała wiąże się ze śmiercią.

Najczęściej spożywane marki wody gazowanej

Pomimo, że rynek wody rośnie, nie możemy zapominać, iż podlega on sezonowości i największy obrót ze sprzedaży możemy odnotować w okresie letnim. Każda zmiana pogody może mieć wpływ na wzrost, bądź spadek sprzedaży. Liczy się więc silna i znana marka poparta doskonałą jakością. Mimo trwającej konsolidacji nadal znajduje się na nim około 200 producentów, z czego większość posiada jedynie zasięg regionalny.

Po jakie wody konsument sięga więc najchętniej? Według badania TGI firmy MillwardBrown SMG/KRC za okres styczeń 2005 - grudzień 2005 wiemy, że po wodę gazowaną sięga 57,3% konsumentów. Aż 30,2% spośród nich zadeklarowało, że spożywa wodę gazowaną codziennie, 18,1% respondentów deklaruje picie wody gazowanej 3-4 razy w tygodniu, a 5-6 razy w tygodniu - 8,7%.
Najczęściej spożywanymi markami wody mineralnej gazowanej wśród konsumentów, którzy zadeklarowali picie takiej wody, są: Żywiec Zdrój (20,5%), na drugim miejscu uplasowała się woda Nałęczowianka - 16,5%, a za nią woda Muszynianka z 12,3% wskazań. Kolejne miejsca w tym badaniu zajmują marki: Cisowianka (6,7%), Ustronianka (5,4%), Aqua Minerale (5,2%), Jurajska (4,6), Staropolanka (4,5%).

Na rynku pojawia się coraz więcej soków z kategorii: low, light, fit. Czy sądzi Pani, że konsumenci w Polsce tego lata będą chętniej wybierać soki właśnie z tej półki?

Według nas ta kategoria będzie nadal się rozwijać. Wskazują na to trendy rynkowe – moda na zdrowy styl życia, zarówno jeżeli chodzi o większą troskę o zdrowie, ale także i wygląd.
Zbliża się sezon na figurę, czyli lato, a wraz z nim coroczny dylemat: Jak osiągnąć wymarzoną figurę i wskoczyć w bikini bez morzenia się głodem i walki z własnym ciałem? Na to pytanie pomoże odpowiedzieć nasz nowy serwis internetowy - stworzony specjalnie dla aktywnych, dbających o siebie i swoją figurę kobiet. Szczupła sylwetka, prawidłowe odżywianie i dobre samopoczucie to trzy podstawowe elementy składające się na świetny wygląd. Serwis Fita oparty jest właśnie na tych trzech obszarach.

Nasz nowy serwis to także świetny indywidualny poradnik, który rozwieje wszelkie wątpliwości dotyczące problemów z byciem fit. Służy temu SYSTEM EKSPERCKI, który na podstawie naszych odpowiedzi ustali problem i zaproponuje najlepsze rozwiązanie. Możemy też zasięgnąć profesjonalnej opinii eksperta w interesującej nas dziedzinie oraz przedyskutować nasze problemy na FORUM. Nie musimy się już martwić, że z jakimś problemem zostaniemy same, wystarczy wpisać adres www.befit.pl, żeby znaleźć się wśród przyjaciółek.

Woda niegazowana

Według badania TGI firmy MillwardBrown SMG/KRC za okres styczeń 2005 – grudzień 2005 po wodę niegazowaną sięga 47,4% respondentów. Aż 38,2% z nich deklaruje spożywanie wody niegazowej codziennie, 3-4 razy w tygodniu - 16%, a 13,9% respondentów deklaruje jej spożywanie dwa razy w tygodniu. Najczęściej spożywanymi markami wód niegazowanych wśród konsumentów, którzy deklarują spożywanie wód niegazowanych, są: Żywiec Zdrój - 26,5%, Nałęczowianka - 14,6%, Muszynianka - 13,2%, Arctic - 6,2%, Staropolanka - 5,6% badanych.

Soki, nektary, napoje

Mamy na rynku całą gamę produktów, które są alternatywą dla wody. Możemy sięgnąć po soki, nektary lub napoje owocowe.
SOK OWOCOWY (WARZYWNY) 100% jest to sok posiadający wszystkie cechy soku wyciśniętego z owocu. Odtwarza się go z zagęszczonego soku, uzupełniając o taką samą objętość wody, jaką odparowano przy jego zagęszczaniu oraz aromatu, odzyskanego w procesie zagęszczania soku. Do soku 100% nie dodaje się cukru, ani innych dodatkowych składników.

Jeżeli nie odpowiada nam smak oraz konsystencja soku możemy sięgnąć po NEKTARY OWOCOWE. Są one mieszaniną soku owocowego (ewentualnie i miąższu), wody i cukru (dodatek cukru jest minimalny i służy do zapewnienia optymalnego poziomu słodyczy nektaru oraz uwypuklenia aromatu i smaku owoców). Nektary należą do grupy napojów przecierowych, otrzymywanych z naturalnych niekonserwowanych kremogenów owocowych. Nie są sztucznie barwione i aromatyzowane oraz nie są utrwalane chemicznie. Zawartość soku owocowego w przypadku jabłek, gruszek i owoców cytrusowych powinna w nektarach przekraczać 50%, a w przypadku porzeczek i rokitnika - 25%. W sokach dietetycznych czy lekkich (light) sok owocowy rozcieńcza się wodą, zaś cukier zastępuje słodzikiem. Nektary są źródłem wartościowych dla organizmu substancji odżywczych, takich jak sole mineralne oraz witamina C i ß-karoten.

Czy wiesz, że:
Nawet lekki deficyt wody w organizmie jest odczuwalny. Pierwszymi sygnałami alarmowymi są rozdrażnienie, wysychanie jamy ustnej i uczucie pragnienia. W następnym etapie pojawiają się bóle głowy i zmęczenie, utrata apetytu, osłabienie i utrata koordynacji ruchu. Niedobór wody wiąże się także ze spadkiem koncentracji i zakłóceniami pamięci. Utrata 2-3% wody w masie ciała skutkuje obniżenie wydolności fizycznej organizmu nawet o 20-30%. Odwodnienie rzędu 5-8% powoduje poważne zakłócenia w funkcjonowaniu narządów i metabolizmie. Ubytek płynów przekraczający 20% w stosunku do masy ciała wiąże się ze śmiercią.

NAPOJE OWOCOWE są produktami otrzymywanymi z niekonserwowanych chemicznie soków owocowych, które to rozcieńcza się wodą z ewentualnym dodatkiem cukru, kwasu cytrynowego i innych substancji zgodnych z przepisami prawa żywnościowego. Zawartość soku owocowego w napoju owocowym musi wynosić co najmniej 20%. Według badań firmy AC Nielsen rynek soków, nektarów i napojów niegazowanych za okres luty 2005 - styczeń 2006 to 1.007.063.940 litrów. Wartościowo w tym samym okresie badawczym luty 2005 - styczeń 2006 rynek był wart 2.443.180.689 zł.

W okresie badawczym luty 2005 - styczeń 2006 soki stanowiły ilościowo 22,8% udziałów w rynku, nektary 31,1% udziałów, a napoje niegazowane 46,1%. W tym samym okresie wartościowo soki stanowiły 25,5% udziałów w rynku, nektary 39,3%, a napoje niegazowane 35,3% udziałów.

Eckes-Granini planuje zmiany w Polsce

Eckes-Granini, lider europejskiego rynku soków i nektarów owocowych, wprowadza zmiany w dotychczasowej strategii marketingowej dla rynku europejskiego. Zgodnie z nowymi założeniami, spółka-córka, Aronia S.A. z Łęczycy zakończy działalność w Polsce 31 maja 2006 roku. Z polskiego rynku nie znikną jednak najbardziej znane produkty Aronii S.A. Clippo - największa lokalna marka należąca do Eckes-Granini - będzie dystrybuowana przez dotychczasowego producenta soków, napojów i nektarów Clippo – firmę Fructa Napoje, która jest polskim oddziałem Riha Beverages.

  • Lokalizacja sprzedaży soków, nektarów, napojów niegazowanych

Rynek soków, nektarów oraz napojów niegazowanych, pod względem lokalizacji sprzedaży w ujęciu wartościowym, przedstawia się następująco.

Badania AC Nielsen z okresu luty 2005 - styczeń 2006 wskazują, że 42% tego typu napojów kupujemy w nowoczesnym kanale dystrybucji tj. w super- i hipermarketach. Na rynek tradycyjny przypada 58% udziałów. Najczęściej soki, nektary i napoje niegazowane kupujemy w supermarketach – 25,5%, a zaraz po nich w małych sklepach spożywczych - 23,4%. Średnie sklepy spożywcze generują 22,4% sprzedaży wartościowej.

Soki light z aspartamem

Napoje owocowe light to napoje o obniżonej wartości energetycznej, które słodzi się substancjami o niskiej kaloryczności np. aspartamem. Aspartam to substancja słodząca, około 200 razy słodsza od sacharozy, ale nie wnosząca wartości energetycznej, która nie ma negatywnego wpływu na organizm. Jedynym przeciwwskazaniem jest choroba – fenyloketonuria.

Grejpfrutowe witaminy

Wypijając rano szklankę soku grejpfrutowego, jeszcze przed zjedzeniem śniadania, pobudza się apetyt i polepsza trawienie. Grejpfruty zawierają pektynę, która pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu i są doskonałym źródłem witaminy C. W ojczyźnie grejpfrutów, na wyspie Barbados, istnieje legenda, że to właśnie grejpfrut, a nie jabłko był przyczyną wypędzenia Adama i Ewy z raju. Grejpfrut to wiecznie zielone drzewo owocowe z grupy cytrusów, które nie występuje w stanie dzikim. Powstało prawdopodobnie ze skrzyżowania pomarańczy słodkiej lub cytryny z pompelą. Grejpfrut jest uprawiany w obszarach subtropikalnych Ameryki i Azji. Drzewko grejpfruta, o niezbyt foremnym pokroju, rośnie do wysokości od 6 do 15 metrów. Jego liście są duże, owalne i skórzaste. Kwitnie białymi, pachnącymi, zebranymi w grona kwiatami. Stąd nazwa „grejpfrut”: grape (ang.) oznacza grono, fruit (ang.) - owoc. Grejpfruty odznaczają się bardzo niską wartością energetyczną, stanowią bogate źródło składników mineralnych, witamin i związków pektynowych.

Sok z czarnej porzeczki na gardło

Skandynawowie uważają, że napoje z czarnej porzeczki łagodzą bóle gardła. Z całą pewnością zawierają 4 razy więcej witaminy C niż pomarańcze. Medycyna ludowa poleca używanie porzeczek do wybielania piegów i plam starczych.

(oprac. na podst. www.hortex.pl)

Rynek soków

Według danych AC Nielsen rynek soków w okresie luty 2005 - styczeń 2006 to 229.799.528 litrów oraz 621.930.274 zł. Porównując ostatnie okresy badawcze (luty 2005 – styczeń 2006 vs. luty 2004 – styczeń 2005) rynek soków zmalał o 5,4% pod względem wielkości i o 5,3% pod względem wartości sprzedaży.

Soki najczęściej kupujemy w kartonikach, których sprzedaż stanowi aż 91,4% pod względem ilości oraz 83,3% pod względem wartości sprzedaży. Soki w butelkach szklanych generują tylko 8,4% sprzedaży ilościowej i 16,5% sprzedaży wartościowej. Jak widać szklana butelka cieszy się w dalszym ciągu zdecydowanie mniejszą popularnością.

Gdy liczy się smak
Spośród wszystkich smaków soków najczęściej sprzedają się soki pomarańczowe (35% udziałów - ilościowo i 32,9% udziałów - wartościowo), soki jabłkowe (28% ilościowo i 21,9% wartościowo). Na trzecim miejscu znajdują się soki pomidorowe (12,7% ilościowo i 15,3% wartościowo). Konsumenci dosyć często wybierają soki grapefruitowe, które ilościowo generują 7,6% udziałów, a wartościowo 8,1%, chociaż w przypadku tego smaku zanotowano spadek udziałów w porównaniu z poprzednim okresem badawczym (3,5 punktu procentowego – ilościowo i 3,2 punktu procentowego wartościowo).

Przed rokiem na łamach Magazynu Handlowiec prognozowaliśmy, że w przyszłości zyski zwiększą firmy, które oferować będą napoje typu on-the-go (ang. w marszu, w biegu). Jacy klienci chętniej zapłacą wyższą cenę, by otrzymać produkt w wygodnym opakowaniu?

Napoje w wygodnych ergonomicznych opakowaniach cieszą się coraz większą sympatią. Sięgają po nie najchętniej osoby aktywne, ceniące sobie wypoczynek w terenie, lubiące spędzać wolny czas na letnich wędrówkach lub na rowerze. Dzięki małemu rozmiarowi opakowania nie zajmują wiele miejsca i są bardzo funkcjonalne. Innym energetycznym napojem jest kawa z ekspresy do kawy, pozwalająca na rozpoczęcie dnia. Ze swojej oferty wycofaliśmy napoje z nakrętką typu sport cap. Nie zamierzamy jednak pozostawić na rynku pustki. W roku obecnym „szeregi napojów o małych pojemnościach” zasiliły Ariva Ice Tea, Ariva Szarlotka, oraz Matrix Energy Drink - napój energetyczny.

Czy produkowane w technologii „Aseptic” napoje takie jak Ariva Ice Tea cytrynowa czy Ariva Ice Tea brzoskwiniowa mają szansę zrobić rewolucję na rynku napojowym w 2006 roku?

Oczywiście że tak. Biorąc pod uwagę powodzenie jakim cieszy się produkt już dwa miesiące po wprowadzeniu na rynek doskonale rokuje na przyszłość.

Dużym walorem ARIVY jest technologia w jakiej jest rozlewana (ASEPTIC), pozwala ona na wytworzenie produktu, zapewniającego doskonały smak, bez użycia jakichkolwiek konserwantów, posiada ona także naturalny ekstrakt z herbaty. Według mnie dzięki ciekawej stylistyce opakowania i wysokiej jakości zawartości z pewnością stanie się ulubionym produktem wielu konsumentów.

Uważam że w roku obecnym nastąpi mocny rozwój napojów z zawartością herbaty.

Rynek nektarów
Bardziej popularne od soków nektary mają swoich stałych zwolenników. Rynek nektarów to według badań AC Nielsen z okresu luty 2005 – styczeń 2006 313.245.339 litrów. Wartościowo rynek ten wynosił w tym samym okresie 959.103.329 zł. Jest więc większy wartościowo o około 54% od rynku soków. Warto zauważyć, ze rynek nektarów jest bardzo dynamiczny i urósł o 7,3% pod względem wielkości sprzedaży oraz o 4,6% pod względem wartości.

Ilościowo nektary sprzedaje się przede wszystkim w kartonikach (58,5%) jak również w butelkach (41,4%). Biorąc pod uwagę wartość sprzedaży kartoniki generują 44,9%, a szklane butelki – 54,9% sprzedaży.

W ujęciu ilościowym najpopularniejszym smakiem na rynku nektarów jest smak Marchewka mix stanowiący 36,2% udziałów. Nektar pomarańczowy to 16,3%, a grapefruit 7,9% udziałów. Największy spadek udziałów w porównaniu z poprzednim okresem badawczym (luty 2005 – styczeń 2006 vs. luty 2004 – styczeń 2005) zanotował smak marchewka mix (spadek o 4,9 punktu procentowego).

Napoje niegazowane

Rynek napojów niegazowanych w Polsce w okresie luty 2005 - styczeń 2006, według badań AC Nielsen, to 464.018.606 sprzedanych litrów o wartości 862.146.216 zł. Na rynku napojów niegazowanych najpopularniejszym smakiem jest smak pomarańczowy. Napoje o smaku pomarańczowym stanowią ilościowo 19,7% udziałów w rynku, kolejnym smakiem preferowanym przez konsumentów są napoje o smaku winogronowym, których sprzedaż stanowi 7,7% udziałów ilościowych, a także napoje o smaku multiowocowym z 7% udziałami.

Podobnie rozkładają się udziały wartościowe na rynku napojów niegazowanych. Wartościowo największe udziały w rynku mają napoje o smaku pomarańczowym (15,6%), następnie winogronowym (6,7%) oraz multiowocowym (6,4%).

Najpopularniejszym opakowaniem wśród napojów niegazowanych jest butelka plastikowa, która generuje aż 59,7% udziałów ilościowych oraz 45,8% udziałów wartościowych. Pod względem wartości sprzedaży opakowanie kartonowe odpowiada za 39% udziałów, a butelka szklana za 15,2%.

Napoje funkcjonalne

W naszej diecie często występuje niedobór błonnika, witamin oraz soli mineralnych. Dlatego modne stało się wzbogacanie produktów spożywczych w składniki funkcjonalne. Różnorodność napojów funkcjonalnych jest praktycznie nieograniczona. Do produkcji napojów funkcjonalnych stosuje się: błonnik pokarmowy, pektynę, witaminy, składniki mineralne, probiotyczne bakterie kwasu mlekowego, białka, ekstrakty pozyskiwane z czosnku, imbiru, lukrecji i innych przypraw oraz ziół, oligosacharydy czy fitozwiązki. Istotną pozycję na rynku zajmują napoje energetyzujące, które poza węglowodanami, zawierają dodatki funkcjonalne w postaci kofeiny, guarany, tauryny i L-karnityny, mające na celu pobudzenie ośrodkowego układu nerwowego i usprawnienie przemian energetycznych w tkankach, na krótko mobilizujące organizm do intensywnego działania. Napoje te nie nadają się do zaspokajania pragnienia, ze względu na zawartą w nich kofeinę, która posiada właściwości odwadniające. Dlatego też przy dużym wysiłku zaleca się rozcieńczanie ich wodą. W grupie napojów funkcjonalnych obserwowany jest dynamiczny rozwój artykułów posiadających w swoim składzie ekstrakty roślinne, pozyskiwane np. z zielonej i czarnej herbaty, miłorzębu japońskiego wspomagającego krążenie, jeżówki stymulującej układ odpornościowy czy też korzenia żeń-szeń powodującego wzrost witalności i odporności na stres. Z myślą o osobach uprawiających sport stworzone zostały napoje izotoniczne. Są one w szczególności polecane w trakcie długotrwałego wysiłku fizycznego, ponieważ zawierają odpowiednią kombinację węglowodanów oraz składników mineralnych regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową i pracę mięśni. Od kilku lat na rynku znaleźć można soki produkowane z myślą o kobietach w ciąży i karmiących piersią. Są one wzbogacane w zestawy soli mineralnych i witamin. Napoje funkcjonalne z pewnością będą miały w przyszłości duże znaczenie. Jednak to, jakie miejsce zajmą w naszym życiu i diecie, zależy między innymi od handlowców.

Napoje gazowane

Rynek napojów gazowanych jest stabilny pod względem wielkości sprzedaży i osiągnął 1.209.218.295 litrów (wzrost o 0,2%). Analizując poprzedni rok zauważamy jednak, że producenci zanotowali nieco niższe przychody. Rynek napojów gazowanych wart jest obecnie 1.981.714.085 zł. (spadek o 2,1% porównując luty 2005 – styczeń 2006 oraz luty 2004 – styczeń 2005). Biorąc pod uwagę wartość sprzedaży wiemy, że napoje gazowane typu cola są odpowiedzialne za 36% sprzedaży natomiast inne smaki aż za 64%. Wśród innych smaków najczęściej wybierane są: smak cytrynowy 21,3%, smak pomarańczowy – 16,3%, toniki – 3%. Analizując jednak wartość sprzedaży spostrzegamy, że sytuacja diametralnie się odwraca. Napoje typu cola generują w tym przypadku 51,4% sprzedaży, natomiast inne smaki 48,6%. Wśród tych ostatnich najczęściej wybierane są: smak cytrynowy – 17,3% oraz pomarańczowy 13,5%.

W napoje gazowane zaopatrujemy się najczęściej w małych sklepach spożywczych – 32,8% udziałów pod względem wartości sprzedaży oraz w średnich sklepach spożywczych – 29,4%. Cały handel tradycyjny odpowiada za ponad 70% sprzedaży. Supermarkety generują 15,5% całej sprzedaży, a hipermarkety – 11,1%.

Iwona Jacaszek
dyrektor ds. korporacyjnych Coca-Cola HBC Polska

Udział Coca Coli w tegorocznych Mistrzostwach Świata w Piłce Nożnej ma w znaczący sposób zmienić Wasze udziały rynkowe. Czy sponsoring imprezy sportowej o charakterze globalnym poparty zakrojonymi na szeroką skalę działaniami ATL i BTL to „doskonały mix” działający na zwiększenie poziomu sprzedaży napojów?

Każda kampania marketingowa ma na celu wzrost sprzedaży oraz wzmocnienie wizerunku marki. Związek Coca-Coli z piłką nożną ma już długą historię. Firma – jeden z najstarszych partnerów korporacyjnych FIFA, którym została w 1974 roku – jest oficjalnym sponsorem Mistrzostw Świata od 1978 r., a jej reklamy widoczne są na stadionach piłkarskich już od ponad 55 lat. Specjalny program marketingowy Coca-Cola związany ze zbliżającymi się Mistrzostwami Świata w Piłce Nożnej jest kampanią skierowaną do kibiców i fanów piłki nożnej, dla których oglądanie meczu jest wielkim przeżyciem oraz okazją do wspólnej zabawy. Myślą przewodnią nowej kampanii jest przekonanie, że wielkie wydarzenia sportowe zbliżają ludzi, przełamują bariery kulturowe i społeczne. Pozwalają wspólnie przeżywać emocje związane ze zmaganiami na boisku. Kampanię ATL wspiera promocja konsumencka, w tym wyjątkowa zabawa „W naszym meczu każdy wygrywa”. W jej ramach konsumenci będą mogli zdobyć podwójne zaproszenia na grupowe mecze polskiej reprezentacji na Mistrzostwach Świata w piłce nożnej. Do zdobycia w czasie trwania kampanii będą także niepowtarzalne mundialowe piłki firmy Adidas oraz nagrody gwarantowane – charakterystyczne szklanki Coca-Coli. Platformę komunikacyjną „Piłka zbliża. Podaj dalej” uzupełni także projekt Coca-Cola Virtual Cup 2006. Twoja droga do Mundialu. Coca-Cola daje swoim konsumentom w Polsce możliwość aktywnego przeżywania Mistrzostw Świata – wielkiego święta piłki nożnej i święta wszystkich, którzy kochają wspaniałą zabawę, dzielenie się emocjami i łączenie się w pasji do futbolu. Jesteśmy przekonani, że przygotowany przez nas program spełni to zadanie i znajdzie uznanie wśród naszych konsumentów.